fbpx

    România plecată

    15/04/2019

    Lectură de 2 minute
    15% dintre români trăiesc în afara țării. Ce înseamnă asta pentru România?

    15% dintre români trăiesc în afara țării. Mulți dintre ei nu se vor întoarce niciodată. Ce înseamnă asta pentru România? Cum îi putem ajuta pe cei plecați? Cum ne ajută ei pe noi? Mai suntem o țară, așa, împrăștiați prin lume?

    Dacă te gândești la foștii colegi de clasă, o să îți dai seama că o parte dintre ei nu mai sunt în țară. Nevoile i-au dus în străinătate – din disperare, pentru salarii mai bune sau, pur și simplu, pentru o viață mai liniștită.

    Dacă ai făcut școala undeva la țară, ți-au plecat mai mulți colegi. Dacă ai învățat într-un oraș mare, lipsesc mai puțini. Colegii tăi, ai mei și ai altora sunt astăzi mare parte din diaspora românească. Dacă îi scoatem din clasa de școală, ei sunt mame, unchi, surori sau fii.

    România plecată este un film scurt care încearcă să ne pună într-un tablou cu cei peste 3,6 de milioane români plecați peste hotare. Migrația este un fenomen complex, pe care încercăm să-l explicăm, azi, într-o formă vizuală cât mai simplă. Ce este diaspora, de fapt? Cum arată ea în afara campaniilor electorale?

    În această epocă în care granițele administrative se topesc, iar cele culturale devin teză de propagandă, migrația este unul dintre cele mai importante subiecte pentru Inclusiv. Deși distanța dintre destinație și casă e mare, tehnologia ne aduce împreună și relațiile sunt din ce în ce mai puternice. Cum îi putem ajuta pe cei plecați? Cum ne ajută ei pe noi? Putem fi o țară așa, împrăștiați pe continent?

    Intră în comunitate

    Credem în comunități. Credem în solidaritate. Credem că împreună putem face lucrurile mai bine. De aceea, publicația noastră a fost fondată și este susținută financiar exclusiv prin contribuția ta și a altor cititori. Poți pune umărul cu doar 2 euro pe lună.​

    Îți mulțumim că faci parte din comunitatea Inclusiv

    Credem în comunități. Credem în solidaritate. Credem că împreună putem face lucrurile mai bine. De aceea, publicația noastră a fost fondată și este susținută financiar exclusiv prin contribuția ta și a altor cititori. Invită-ți prietenii în comunitate!