fbpx
man in black suit jacket

    Ce spun după alegeri alegătorii români ai lui Trump

    24/11/2020

    Lectură de 5 minute
    Statele Întortocheate ale Americii - newsletter bilunar

    Acum o lună, fascinat de prevalența postărilor pro-Trump pe paginile de Facebook ale diasporei românești din America, am intervievat 14 româno-americani care își declaraseră sprijinul pentru președintele încă în funcțiune. 

    Majoritatea se declarau convinși la acea dată că Donald Trump va câștiga fluierând alegerile pentru că americanii vor respinge „socialismul“ Democraților. Previziunea nu li s-a adeverit. Joe Biden a câștigat până la urmă cu exact același număr de voturi electorale cu care a câștigat și Trump acum patru ani. 

    Am fost curios să văd ce zic acum foștii mei intervievați, așa că i-am întrebat dacă mai acceptă să vorbească încă odată cu mine. Zece au zis „da“ (la care am adăugat încă o persoană, pe care nu o intervievasem data trecută). 

    „Îmi pare rău că s-a întâmplat în felul ăsta“

    Dată fiind insistența lui Trump cum că de fapt el a câștigat alegerile și nu Biden – care doar „pare“ că le-a câștigat pentru că Democrații au comis fraude electorale la scară largă – am fost curios să văd dacă foștii mei intervievați au acceptat că Trump va pleca de la Casa Albă sau dacă se agață de procesele aproape în totalitate frivole intentate de către Republicani în câteva state-cheie. 

    Concluzia: majoritatea româno-americanilor cu care am vorbit sunt de acord că Biden a câștigat, deși practic răspunsul fiecăruia a conținut și câte-o referire la posibilitatea unei fraude. Oamenii par să aibă încredere în sistemul de justiție american și în capacitatea judecătorilor de a descoperi eventualele manevre ilegale de vot (sau de numărare a votului) din partea Democraților. 

    „Evident că sunt puțin dezamăgit, de ce să nu recunosc?“ mi-a spus Emil Andronache, patron de firmă de consultanță financiară din Georgia. „Au fost destul de multe nereguli la prima vedere, aș putea spune. Sau cel puțin nereguli semnalate și anumite probleme care aș crede că ar merita cel puțin o mică investigație. Și, chiar dacă mi-ar plăcea să am speranțe, înainte să trag anumite concluzii, aleg să aștept concluziile curților.“ 

    Adrian Hojda, inginer în California, nu crede că Trump va reuși să întoarcă rezultatul. „Deocamdată se pare că într-adevăr voturile sunt de partea lui Biden. Acum nu știu dacă ce se vehiculează [în legătură cu] neregulile din modul de votare… îți dai seama, fiecare îl acuză pe celălalt. Aștept să văd într-adevăr dacă i se acceptă [lui Trump] cazurile la care face plângere“ spune Hojda. „Nu mă aștept să-i dea lui Trump – sunt slabe șanse, istoric vorbind, de câte ori a fost de recalculat voturile…“

    Până acum, judecătorii americani nu au fost impresionați de argumentele avocaților lui Trump, aceștia pierzând pe linie practic peste tot. Deocamdată, ofensiva Republicanilor pare calculată să influențeze opinia publică și nu magistrații, multe dintre plângerile înaintate de către ei fiind evident neserioase.

    Excepțiile prezidențiale

    Cei câțiva intervievați care nu (prea) acceptă victoria lui Biden leagă rezultatele anunțate până acum de propaganda presei „progresiste“ (vezi mai jos) și sunt extrem de suspicioși față de orice diferențiază alegerile de acum de alegerile din trecut. 

    „Din 1920 începând, numai doi președinți au câștigat alegerile fără Florida. [N.m.: Sunt trei – Clinton în 1992, Kennedy în 1960 și Harding în 1920]. E un indicator major. Deci Florida de regulă anunță câștigătorul. M-ar mira foarte tare ca tocmai anul ăsta Florida să se înșele. Dar dacă cu Florida avem două excepții în ultima sută de ani, al doilea argument nu are nicio excepție: nici un președinte nu a pierdut realegerea în plin boom economic. Deci de regulă oamenii au schimbat președintele după un singur termen când au fost nemulțumiți economic“ mi-a explicat Cornel Ilioi, patron de firmă de contabilitate în Arizona. 

    Mi-a precizat după aceea că se referă la perioada de dinainte de criza coronavirusului, care criză n-a fost vina lui Trump și din care oricum am început să ieșim. A mai adus și un al treilea argument: candidații republicani s-au ținut bine pe poziții în acest an, iar Trump a cules mai multe voturi decât acum patru ani – mai multe chiar decât câștigase Obama în zilele lui de glorie. Cum se explică atunci că Biden a câștigat, întreabă Ilioi. Și nu, el nu crede că atât Trump cât și Biden au beneficiat de o prezență-record la vot, iar Biden a bătut pur și simplu recordul de voturi al lui Trump cu propriul său record. (Se estimează că Biden va câștiga până la urmă cu aproape 7 milioane de voturi mai mult decât Trump).

    În realitate, astfel de „reguli“ nu mai funcționează demult în alegerile americane, în caz că au funcționat vreodată. Trump a fost primul președinte din istoria Americii care nu fusese în prealabil ori fost militar, ori fost ales (senator, deputat sau guvernator). Obama a constituit și el, bineînțeles, un precedent. Da, președinții americani câștigă de obicei și un alt doilea mandat – dar nu toți. Carter și Bush-tatăl n-au fost realeși. Și tot așa, de la începutul Americii…

    Evident, newsletter-ul ăsta nu ajunge pentru toate discuțiile pe care le-am purtat cu acești oameni. Așa că stay tuned, că vine și articolul mare de pe Inclusiv.ro în care îi citez pe toți in extenso :).

    Rolul presei

    • Unii intervievați s-au plâns de faptul că Biden a fost declarat câștigător de către presă înainte ca toate voturile să fie numărate și alegerile încheiate în mod oficial și ireversibil. Însă asta se întâmplă de mai bine de 150 de ani. Associated Press declară câștigătorii alegerilor de la 1848 încoace (adică de dinainte de Războiul Civil). Acum patru ani, Associated Press l-a declarat câștigător pe Trump în chiar noaptea de după încheierea alegerilor. 
    • Atunci când au proclamat un stat ca fiind câștigat de către Biden sau Trump, instituțiile de presă au avut dreptate – fără nicio excepție. Pennsylvania, Nevada, Arizona, Michigan, Wisconsin și Georgia s-au dus la Biden; Florida, Ohio și Iowa la Trump, adică exact așa cum au prezis AP, CNN, New York Times, Washington Press și Fox News. 
    • Uite și o listă de site-uri prestigioase cu o secțiune dedicată verificării zvonurilor referitoare la fraude: PolitiFact.com (un brand aparținând Institutului Poynter, cel mai deștept think tank american pe teme de jurnalism), FactCheck.org (un non-profit finanțat de Fundația Annenberg), Snopes.com (probabil cel mai cunoscut fact-checker independent de pe Internet), New York TimesWashington PostReuters și „Controlul Zvonurilor“ (o pagină a unei agenții de securitate aflată în subordinea guvernului SUA).
    Share on email
    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on linkedin

    Am pornit acest newsletter acum două luni. De atunci am scos șase ediții (inclusiv aceasta) și am adunat câteva sute de subscriberi. Abonarea la newsletter e gratuită, iar eu nu sunt plătit pentru aceste mini-articole despre viața socio-politică a „Statelor Întortocheate ale Americii“.

    Le scriu pentru că-mi dau ocazia să combin două dintre pasiunile mele: jurnalismul explicativ și cercetarea academică. Îmi asum orientarea ideologică în general progresistă, însă fac tot posibilul să-mi tratez intervievații și subiectele cu fair-play, onestitate și transparență. Dacă aceste emailuri ți se pare interesante și folositoare, spread the word, te rog: recomandă newsletterul și la cunoștințele tale (cititoare de limba română) de pe Facebook, Twitter și ce-i mai avea tu pe-acolo, pe interneți. 

    Răzvan
    corespondent Inclusiv
    Amherst, Massachusetts, SUA

    Autorul