Acest concept se numește Universal Basic Income sau, pe românește, Venit Universal de Bază, V.U.B., și este mai aproape de a deveni realitate decât crezi.
CODIV-19 lasă în urma lui tot mai mulți oameni fără venit.
Ca răspuns, Spania a anunțat, deja, că va introduce o formă de venit de bază. Canada și Norvegia au luat și ele în discuție subiectul. Alte voci care au cerut recent introducerea venitului de bază sunt Mark Zuckerberg, Elon Musk, Papa, prim-ministrul Scoției și cei 170 de parlamentari britanici, plus alți 500 de politicieni și academicieni din întreaga lume.
Poate că a venit momentul să ne gândim la un venit universal
Papa Francisc
Conceptul de bază al acestui venit este simplu. Statul transferă fiecărui cetățean o sumă fixă de bani, lunar, sau la alt interval de timp, fără să pună nicio condiție. Îl primești și dacă ești șomer, dar și dacă lucrezi, pe lângă salariu. Îl primești chiar și dacă stai acasă toată ziua și te uiți pe YouTube la clipuri cu Capatos.
Mai departe de conceptul de bază există numeroase variante și derivate: unele îl propun ca supliment la alte forme de ajutor social, altele ca înlocuitor. Unele propun o sumă mică plătită la toata lumea, altele, ca în cazul Spaniei, îi exclud pe cei care câștigă peste un anumit nivel.
Atenție! Nu trebuie să confundăm venitul de bază, cu venitul minim garantat, acela de care beneficiază așa-zișii „asistați sociali” și care este de cel mult 142 de lei pe persoană, bani care nu-ți ajung pentru mai nimic. Și care nu este nici pe departe garantat, mai puțin 200.000 de familii beneficiază de el, deși avem cel puțin 3,7 milioane de români care trăiesc, oficial, în sărăcie.
Promisiunea venitului universal de bază este că elimină pentru toată lumea stresul de a nu avea ce pune pe masă. Fără frica zilei de mâine oamenii ar învăța și ar inova mai mult. Mai mulți ar dezvolta afaceri. Le-ar da mai multă putere de negociere celor care acum sunt exploatați și nu își permit să-și ceară drepturile de frică să n-aibă din ce trăi, fără locul de muncă.
Și sunt mult mai mulți oameni în situația asta decât ai crede: un român din cinci care are un loc de muncă trăiește în risc de sărăcie. Victimele violenței domestice ar avea și ele mai multe șanse să scape de abuzatori, știind că nu depind financiar de ei.
Totuși, dacă de luna viitoare s-ar introduce Venitul Universal de Bază în România, ar mai lucra cineva? Sau am sta cu toții acasă să ne uităm opt ore pe zi la Capatos.
Dacă ne uităm pe datele din locurile unde a fost încercat, imaginea e clară: un Venit de Bază Universal nu-i face pe oameni să nu mai muncească. De fapt, e logic: nimeni nu vrea să trăiască doar cu minimul.
S-au observat unele mici scăderi ale numărului de angajați, dar numai în anumite condiții: tineri care stau mai mult în școală, și părinți care stau mai mult în concediu de creștere a copilului. Nicidecum oameni care preferă să se uite la Capatos în loc să muncească.
Ok, ok, venitul de bază nu-i face pe oameni mai leneși. Dar dacă oamenii vor avea mai mulți bani, nu o să-i dea pe toți pe băutură și țigări?
Dovezile arată că nu. Dimpotrivă. Un venit de bază scade rata alcoolismului și a criminalității. Când ziua de mâine nu îți mai creează un stres teribil, oamenii tind să fie mai puțin nefericiți, să aibă mai multă grijă de propria sănătate, și le este mai ușor să scape de dependențe.
ONG-uri precum “Give Directly”, din Statele Unite, au experimentat deja metoda de a da bani direct și necondiționat oamenilor cu venituri mici. Iar rezultatele au fost chiar mult peste așteptări. După cum spune și autorul olandez Rutger Bregman, sărăcia este o lipsă de bani, nu de caracter.
Dar există și critici la adresa VUB. În primul rând, ar costa foarte mult. Economistul Ciprian Domnișoru ne-a ajutat să facem niște calcule. Dacă ar introduce un sistem de impozitare progresiv și ar face economii în alte părți, România ar putea suporta probabil un VUB mai mare decât nivelul actual al asistenței sociale, dar mai mic decât salariul minim. Dar ar fi de departe cea mai mare cheltuială din bugetul de stat.
Mai trebuiă să luăm în considerare și riscul inflației.
O altă critică este că un Venit Universal de Bază este o pastilă prea generală, aruncată spre toate probleme societății cu speranța că le va rezolva.
În același timp, în România, momentan, plasa de siguranță socială este ca și inexistentă. Suntem la coada europei la protecție socială. Iar puținii bani care sunt investiți, sunt pentru pensii și alocații pentru copii, și doar firimituri pentru programe percum ajutorul de șomaj sau venitul minim. Iar consecințele unei societăți fără plasă de siguranță se văd peste tot: nu degeaba unul din patru români activi a plecat din țară. Și nu degeaba auzim tot timpul de români care sunt nevoiți să accepte condiții de muncă mizerabile, în România sau afară.
Un Venit de Bază ar crea această plasă de siguranță, a cărei lipsă acum ne îndepărtează unii de alții.
Protecția socială nu este un gest de caritate. Este o investiție a societății în ea însăși. Este despre ce fel de țară vrem să fim, una cu două viteze, cu câteva categorii care câștigă bine și în rest sărăcie, sau una în care fiecăruia i se oferă oportunitatea să contribuie și să-și atingă potențialul.
Intră în comunitate
Credem în comunități. Credem în solidaritate. Credem că împreună putem face lucrurile mai bine. De aceea, publicația noastră a fost fondată și este susținută financiar exclusiv prin contribuția ta și a altor cititori. Poți pune umărul cu doar 2 euro pe lună.
Îți mulțumim că faci parte din comunitatea Inclusiv
Credem în comunități. Credem în solidaritate. Credem că împreună putem face lucrurile mai bine. De aceea, publicația noastră a fost fondată și este susținută financiar exclusiv prin contribuția ta și a altor cititori. Invită-ți prietenii în comunitate!
Ar trebui totusi lamurita distinctia dintre VUB si VMG. Sigur, la noi VMG e o porcarie, pentru ca a inghetat de mai bine de 10 ani. Dar in tarile in care se practica, el chiar iti permite sa traiesti. Si-atunci, VUB ar trebui sa fie mai mic sau mai mare decat minimul necesar unui trai decent? Spuneți ca, din calculele dlui Domnisoru rezulta ca, daca s-ar introduce impozitarea progresiva, s-ar putea realiza VUB în România. Pentru o discutie serioasa, ar trebui mai multe informatii despre calculele respective. Macar un link, ceva. La fel, spuneti ca acolo unde a fost încercat,… Citește mai mult »