fbpx

    Cum s-au schimbat alegerile prezidențiale din 1990 până azi

    18/11/2019

    Lectură de 6 minute
    Alegerile prezidențiale din ultimii treizeci de ani au fost puncte de cotitură în transformarea radicală a României post-comuniste.

    De la peste 80 de partide înscrise la primele alegeri, la doar câteva astăzi. De la discursul violent al anilor ‘90, la non-combat, astăzi. De la sărăcie extremă la inegalitate economică. De la o societate închisă, la una aliniată (în mare), cu valori europene moderne. De la un neam fățiș rasist, la unul mai tolerant. De la presă partizană, făcută din burtă sau după ureche, la presă profesionistă. De la pile – cunoștințe – relații la anticorupție.

    Campaniile prezidențiale din scurta istorie democratică a țării reflectă fidel cum s-a schimbat identitatea alegătorilor și a României, cu bune și cu rele. Strategiile, promisiunile și discursurile politicienilor care au dat tonul vremurilor s-au transformat odată cu problemele și nivelul de trai al votanților. 
     

    Multe dintre dificultățile de atunci au dispărut, s-au corectat, ori au fost date uitării. Au apărut, însă, altele noi, pentru care nu avem încă răspunsuri.

    Pentru prima dată în trei decenii, nici candidații nu sunt interesați să răspundă la întrebările alegătorilor. În schimb avem o conferință la care președintele actual și candidat în turul II participă singur, deși o denumește dezbatere.

    Așadar, te întreb: avem nevoie de dezbatere electorală? De ce?

    Intră în comunitate

    Credem în comunități. Credem în solidaritate. Credem că împreună putem face lucrurile mai bine. De aceea, publicația noastră a fost fondată și este susținută financiar exclusiv prin contribuția ta și a altor cititori. Poți pune umărul cu doar 2 euro pe lună.​

    Îți mulțumim că faci parte din comunitatea Inclusiv

    Credem în comunități. Credem în solidaritate. Credem că împreună putem face lucrurile mai bine. De aceea, publicația noastră a fost fondată și este susținută financiar exclusiv prin contribuția ta și a altor cititori. Invită-ți prietenii în comunitate!

    Au contribuit

    Participă la conversație

    5 Contribuții
    1 Răspunsuri la contribuție
    0 Followeri
     
    Contribuția cu cele mai multe reacții
    Cea mai populară discuție
    6 Contributori
    Serge BalaesConstantin Catalin RiguDani SanduDragoș CostacheLiviu Bărbulescu Contributori recenți
    cel mai nou cel mai vechi
    Mara Dragomir
    Oaspete
    Mara Dragomir

    Felicitări pentru articol! 🙂 Pentru mine dezbaterile intre candidați au fost întotdeauna un soi de ocazie de a înțelege un pic mai bine felul in care voi fi reprezentata ca cetățeana. De asemeni, un tur de alegeri fara o conversatie reala intre candidați mie imi pare neîmplinit cumva, ca un soi de ritual căruia ii lipsește o etapa importantă. Cred ca cetățenii si cetățenele beneficiaza de o dezbatere intre candidați, acolo unde / cand se intampla, deoarece proiectul si mesajul candidaților au potențialul sa fie redate mai ingenuu.

    Dragoș Costache
    Oaspete
    Dragoș Costache

    Dezbaterea electorală nu e ceva neapărat necesar, adesea dezbaterile sunt monumente de gotcha-ism și spectacol public, gish gallop etc. nu dezbateri de bună credință. Dar dezbaterea este aici surogat pentru altceva, pentru respect arătat votanților. Pentru o demonstrare a valorilor pe care le pretind candidații, în special candidatul care crede că va câștiga doar pentru că are calitatea de incumbent și pentru că are contracandidatul defecte. Mă rog nu de asta am venit aici ci ca să zic că trebe să facă infiltrare ninja Florea la Cotroceni, să răpească pe Iohannis și să facă forțat dezbatere pe skype cu Dăncilă,… Citește mai mult »

    Dani Sandu
    Oaspete
    Dani Sandu

    Dezbaterile intre politicieni sunt importante pentru doua motive. Primul, ideea asta de a vedea “cine are idei mai bune pentru tara”, etc, este motivul pe care se insista cel mai mult. Din perspectiva asta, da, sa zicem ca unii pot intelege (in extremis) de ce Klaus Iohannis a refuzat sa aiba o dezbatere cu doamna Dancila – in ideea ca e clar cine are idei mai bune. Din pacate, refuzul asta este o mizerie prin prisma celui de-al doilea motiv. Printr-o dezbatere urmarita de multi oameni reusesti sa transmiti sentimentul de eficacitate politica – ideea ca decizia de a participa… Citește mai mult »

    Constantin Catalin Rigu
    Oaspete
    Constantin Catalin Rigu

    Guys, puțin feedback pentru design. Butoanele de skip fac scrolling-ul imposibil și nu funcționează prea bine. Un scroll simplu ar fi fost mult mai fain.

    Serge Balaes
    Oaspete
    Serge Balaes

    Avem nevoie in continuare de dezbateri electorale, acum poate chiar mai mult decat oricand. In ciuda modului in acestea s-au desfasurat in Romania (si nu doar) in ultimele doua decenii, rolul dezbaterilor in sistemele democratice a fost dintotdeauna important iar potentialul pe care il prezinta nu e deloc de neglijat. In conditii aplicate intelept si impreuna cu alte procese si mecanisme democratice, dezbaterile de acest gen pot fi instrumentale publicului in a determina calitatea candidatilor si a agendelor propose de acestia. In multe tari democratice dezbaterile dinaintea alegerilor reprezinta momente cheie, care pot influenta rezultatul final. Exprimarile si comportamentul candidatilor… Citește mai mult »