Video

Cum s-au schimbat alegerile prezidențiale din 1990 până azi

Alegerile prezidențiale din ultimii treizeci de ani au fost puncte de cotitură în transformarea radicală a României post-comuniste.

publicat pe 18.11.2019

lectură de 2 minute

hero

De la peste 80 de partide înscrise la primele alegeri, la doar câteva astăzi. De la discursul violent al anilor ‘90, la non-combat, astăzi. De la sărăcie extremă la inegalitate economică. De la o societate închisă, la una aliniată (în mare), cu valori europene moderne. De la un neam fățiș rasist, la unul mai tolerant. De la presă partizană, făcută din burtă sau după ureche, la presă profesionistă. De la pile - cunoștințe - relații la anticorupție.

Campaniile prezidențiale din scurta istorie democratică a țării reflectă fidel cum s-a schimbat identitatea alegătorilor și a României, cu bune și cu rele. Strategiile, promisiunile și discursurile politicienilor care au dat tonul vremurilor s-au transformat odată cu problemele și nivelul de trai al votanților. 

Multe dintre dificultățile de atunci au dispărut, s-au corectat, ori au fost date uitării. Au apărut, însă, altele noi, pentru care nu avem încă răspunsuri.

Pentru prima dată în trei decenii, nici candidații nu sunt interesați să răspundă la întrebările alegătorilor. În schimb avem o conferință la care președintele actual și candidat în turul II participă singur, deși o denumește dezbatere.

Așadar, te întreb: avem nevoie de dezbatere electorală? De ce?

Contribuie la discuție
0 contribuții

Salut! Respectăm intimitatea, așa că nu îți traficăm datele. Citește Politica de confidențialitate pentru detalii.