fbpx
man in black suit jacket with red heart on his neck

    De ce votează mulți româno-americani cu Trump?

    12/10/2020

    Lectură de 6 minute
    Statele Întortocheate ale Americii - newsletter bilunar

    În câteva state americane, alegerile generale au început deja de trei săptămâni. Mai bine de 5 milioane de alegători au votat până acum. Până pe 3 noiembrie, încă vreo 200 de milioane de americani sunt așteptați la vot. Printre ei și cel puțin 160.000 de imigranți români cu cetățenie americană. 

    Sunt întrebat des de către prieteni, atât din România cât și din America, de ce votează atât de mulți româno-americani cu Trump. (Pentru că da, mulți votează cu el). Mi se spune: „Ăștia nu văd că Trump e ignorant, fudul, agresiv, corupt și total lipsit de respect pentru orice normă democratică? Cum poate cineva plecat din România să voteze cu un astfel de Ceaușescu-wanna-be?“

    Prietenii mei știu cu toții că nu sunt deloc fan Trump. Dar știu și că, fiind jurnalist, intru des în contact cu oameni care nu gândesc la fel ca mine. Deși day-job-ul meu e cel de profesor și sunt obișnuit să vorbesc ca să mă aud vorbind, când mi se cere să explic cum gândesc americanii, prefer să-mi urmez instinctele de jurnalist și să întreb omul de ce gândește așa cum gândește, în loc să-mi dau eu cu presupusul.

    Așa că m-am pus la intervievat româno-americani care îl susțin pe Trump. Au rezultat mai bine de 20 de ore de înregistrări cu părerile a 14 oameni. În următoarele două săptămâni voi publica pe Inclusiv.ro un material lung despre ce mi-au spus intervievații. 

    Vei găsi mai jos câteva dintre spusele acestor oameni, lipsite de orice comentariu din partea mea. (Cu altă ocazie, voi discuta cât din ce mi-au zis acești oameni se sprijină, din punctul meu de vedere, pe realități verificabile și cât nu. Acum consider că e mai important să îndes aici cât mai multe dintre vocile lor, întru informarea ta.)

    Mulțumesc că mă citești.

    Abonează-te la newsletterul meu bilunar

    MOTIVELE

    Trump nu e politician profesionist

    Camelia Pană (medic): „În primul rând, mi s-a părut că este sincer și că vrea să facă treabă. Deci vrea să ajute oamenii să muncească și în felul ăsta să ridice țara, nu doar să împartă pomeni celor care-l votează. […] Și mi-a plăcut că era patriot, vorbea despre a face America din nou puternică și mare pentru că America a intrat în declin demult. […] Și că nu era politician și că era mai direct. Asta i-a fost reproșat, un stil mai abrupt, mai abraziv, dar eu apreciez un om care spune adevărul chiar dacă e un pic mai dur decât un om care minte frumos“.

    Cornel Ilioi (patron de firmă de contabilitate): „Trump face parte din categoria primilor președinți pe care i-a avut America. Omul e businessman, cum erau alții avocați, doctori, filosofi. Candidau, câștigau, erau patru ani președinte și plecau înapoi la munca lor. Ăsta a fost un punct care mi-a plăcut foarte mult la Trump. Mi-am dat seama că omul ăsta nu urmărește să câștige nimic din politică, ci poate doar să ofere ceva politicii. […] Acuma dacă candidează și se luptă atât de acerb, nu o face pentru poziția lui de președinte, cât o face pentru idealurile în care crede el și ca să ajute țara. Când o să termine mandatul de președinte, n-o să mai auzim nimic de el. N-o să mai candideze la vreo funcție publică. Ăsta cred că e un lucru foarte, foarte important“.

    Vechile falii ideologice (arme, LGBTQ+, avort)

    Dorin Dușa (elev de liceu, născut în America, cu mamă româncă): „Trump și Republicanii nu vor să ia armele de la oameni. Că dacă te uiți la Franța și Anglia, unde au luat armele de la oameni, vezi că au fost teroriști cu camioane și acid și ‘grooming games’ – ‘grooming games’ sunt oameni care se duc și violează femei. În America, o proporție mare de oameni au arme cu care [pot] să te oprească [de la așa ceva]“.

    Bogdan Nichitean (preot ortodox din Portland și lucrător la FedEx): „Nu este normal ca în școlile publice la copii de 10, 11 ani tu să vii și să-i îndoctrinezi că de fapt dragostea adevărată este numai între persoanele de același sex. Nu mi se pare normal să spui tu copiilor la școală, care copii s-au născut dintr-o mamă și un tată, că familia tradițională este învechită. Nu mi se pare normal ca tu să le spui copiilor la școală că planeta este suprapopulată, că trebuie oprită nașterea de copii și să implementezi ideologia aceasta LGBT“.

    Economia care duduie

    Ioan (John) Bucur (inginer, ajuns în America în 1984 ca refugiat): „Trump a reușit să facă treburi bune în economie. Ăsta e cel mai important lucru. Important e cum trăiesc oamenii, nu ce se vorbește. Economia mergea bine. Până și minoritarii au trăit mai bine sub Trump decât sub Obama – a scăzut șomajul, a scăzut sărăcia și au crescut salariile“.

    Violențele de la unele proteste Black Lives Matter

    Alex Lembrau (stabilit de curând în Arizona, patron de firmă românească de IT): „Stai așa, că nu e normal să ieși și să arzi steagul în stradă, nu e normal să distrugi magazine, să spargi! Una e să protestezi, [dar] ce fac ăștia nu e nimic normal, revolte generalizate și să ameninți poliția… Și toți zic, ‘A fost un caz, ăla cu Floyd…’ E un caz la țara asta cât e de mare, pentru asta dăm noi foc la țară acuma?“

    Discriminarea anti-albi

    Antonella Georgescu (funcționar în primăria Houston): „Ce am observat este o discriminare care a crescut de la an la an. Mi se pare o mișcare atât de evidentă și de susținută acum, în ultimii ani, mai mult decât acum 36 de ani când am venit eu în America. Este clar în mod special anti-bărbat alb. Pe urmă văd o mișcare care este anti-valorile clasice. Dacă ești homosexual, ai un avantaj. Dacă ești handicapat, ai un avantaj. Deci nu mai contează educația, nu mai contează abilitatea efectivă“.

    Corectitudinea politică

    Andrei Călin (patron de companie de construcții): „Observ că stânga a luat-o un pic razna în țara asta cu corectitudinea politică, care e o formă modernă de cenzură a stângii într-o societate democrată. Deci neputând avea o cenzură cum am fost noi obișnuiți în comunism, stânga a inventat această formă de cenzură care este corectitudinea politică. Cred că Trump e omul providențial care a avut curajul să se opună pe față acestei tendințe de eradicare a libertății de exprimare.“

    Specularea crizei coronavirusului de către Democrați

    Bianca Berindei (manager în industria ospitalității): „În momentul în care susții că numai prin purtarea măștii o să dispară Covid-ul și stai în casă, și distanțare socială totală, întrerupi o economie care mergea bine, comparativ cu alte țări. E clar că nu vrei binele cetățenilor țării. A purta o mască cu găurele metrice împotriva unui virus de dimensiuni nanometrice e o stupiditate din punctul meu de vedere“.

    Imigrația ilegală

    Paul Mantea (patron de firme cu diverse activități comerciale): „De ce n-a făcut Obama [reforma imigrației]? Că a avut la un moment dat și Camera Deputaților și Senatul. N-a vrut. Pentru că imigranții sunt o masă de manevră. Trump imediat a mirosit chestia asta. Trump nu e prost. Când e vorba de șmecherii nu prostești bijnițarii. Ăsta imediat a mirosit primejdia care venea de la Democrați. Și de asta a zis ‘Dar lasă că vi-i trimit eu înapoi’!“.

    Politica externă

    Ioan Suciu (inginer de rafinării și combinate chimice): „Democrații l-au acuzat că la felul cum [vorbește], o să declanșeze un război și o să ne cadă cerul pe noi. Nu a pornit absolut niciun război. În schimb chiar a retras trupe americane din Orientul Mijlociu, din Afganistan. Ăla din Coreea de Nord tot dădea cu rachete deasupra Japoniei și făcea tot felul de teste nucleare. S-a întâlnit cu el, ce au vorbit, ce n-au vorbit, dar se pare că s-a liniștit fără niciun război și fără să se tragă un foc de armă“. 

    De urmărit

    Dacă vrei să aprofundezi subiectul, îți recomand următoarele resurse:

    Și dacă aș scrie zilnic 10 materiale despre Statele Întortocheate ale Americii, nu mi-ar ajunge o viață de om ca să ating toate paradoxurile și excepțiile americane. Încerc totuși să pun măcar câteva sub lupă.

    Acum două săptămâni, am scris despre Black Lives Matter și alte mișcări progresiste, iar înainte am scris despre categoriile de americani care nu au drept de vot și despre sistemul electoral american. Găsești articolele pe larg pe Inclusiv. Peste două săptămâni o să vorbesc despre subiectul debugetării poliției (“Defund the police!”). Dacă ai sugestii de teme și surse sau observații referitoare la newsletter, scrie-mi, te rog, un email. 

    Mulțumesc!

    Răzvan Sibii
    corespondent Inclusiv
    Amherst, Massachusetts, SUA