Din prima linie – un spațiu de mărturie, discuție și dialog cu cei din sistemul sanitar

03/04/2020

Lectură de 3 minute
Am lansat site-ul dinprimalinie.ro, o platformă pe care colectăm, verificăm și publicăm mărturii ale oamenilor care lucrează în sistemul medical.

Pentru noi e un proiect social care ne ajută să empatizăm, să înțelegem mai bine problemele cu care se confruntă acești oameni suprasolicitați și, adesea, slab echipați. Vrem să înțelegem și modalitățile prin care reușesc să treacă peste lipsurile și dezorganizarea din ultimele săptămâni ca să-și facă meseria în continuare. 

În schema mai mare a lucrurilor, e un exercițiu de comunicare și cooperare extrem de important pentru dezvoltarea societății noastre, atât de obișnuită cu tăcerea și complicitatea care pot fi criminale. 

E un proiect imperfect, fără pretenții de exhaustivitate, pe care îl îmbunătățim de la o zi la alta, cu ajutorul comunității. Cel mai greu e să găsim un sistem bun prin care să putem confirma identitatea celor care ne scriu, fără a-i descuraja. Mai mulți oameni ne-au testat deja vigilența, iar un mesaj ne-a și scăpat, din greșeală.

Încrederea nu e un lucru mărunt și nu există rețete pentru cum să o câștigi, deși se poate pierde foarte ușor. Sperăm ca-n următoarele zile să găsim formulele potrivite și site-ul să devină o resursă utilă cu mărturii la zi din sistemul medical.

Mulțumim și cu această ocazie tuturor celor care ne susțin activ sau cu sugestii. 

https://dinprimalinie.ro

Însă mărturiile sunt cele mai importante, iar dincolo de sursa lor, ele întăresc tabloul trist al neputinței de a crea un sistem medical și o societate sănătoase și responsabile, în care asumarea este o valoare de bază.  

Puse lângă relatările unor cadre medicale din străinătate, ele ne mai arată și faptul că, în fața greutăților, suntem imaturi și cădem pradă emoțiilor. Suntem nepregătiți, nu avem planuri nici în zilele bune, normale. În situații de criză, haosul și lipsa de pregătire creează un lanț al panicii care are puterea de a destabiliza orice.

Dar ne arată și speranța oamenilor. Puterea celor care găsesc resurse să-și depășească poziția ingrată și de a face lucrurile să meargă, chiar și acolo unde nu mergeau. Spitale care se repliază și înțeleg ce au de făcut, care-și echipează personalul. Ne arată și voința profesioniștilor de a-și face treaba, indiferent de riscurile la care se expun. Și ne demonstrează că există un suflu suficient de puternic în sistem pentru a schimba, în sfârșit, felul în care ne tratăm sănătatea și unii pe ceilalți.

Ajută-ne să ducem cât mai departe acest mesaj. Dacă ți se pare un proiect important, trimite site-ul dinprimalinie.ro tuturor cunoscuților și prietenilor sau rudelor care lucrează în sistemul medical. Roagă-i să ne spună cât mai multe, ca să înțelegem cât mai bine. Fără comunicare și înțelegere vom rata încă o dată, șansa de a ne însănătoși.

Au contribuit

Participă la conversație