Cât de bine poți trăi în București fără mașina personală?

08/05/2020

Lectură de < 1 minut

Cum îți petreci drumul către serviciu și înapoi? Pe lângă problemele obișnuite cauzate de trafic, impactul COVID-19 a urgentat nevoia găsirii unor soluții.

Sunt șanse mari ca în scurt timp să avem mai multe mașini pe străzi decât înainte de pandemie, pentru că că mulți se vor simți mai în siguranță în propriile automobile decât în transportul în comun. 

Traficul are un impact negativ asupra redresării economice, iar calitatea scăzută a aerului provocată de noxe e asociată cu un număr mai mare de cazuri grave de infectare cu noul coronavirus.

Există deja orașe în Europa și Statele Unite care acționează ca să evite să se sufoce iar de mașini, post COVID-19. Paris și Milano sunt două dintre metropolele europene care vor să schimbe felul în care tratează relația cu automobilele personale.

Care este soluția pentru traficul din orașul tău? Cum putem avea orașe mai sănătoase fără investiții de miliarde de euro în infrastructură?

 

Autorul

cel mai nou cel mai vechi
Anunță-mă de
Liviu Bărbulescu

Berlin-ul, orașul în care locuiesc acum, a fost printre primele care a profitat de stăzile mai goale pentru ca face piste de bicicletă de urgență.

Poate că asta este ochazi să începem și schimbarea Bucureștiului. Mobilitatea în orașele mari nu se poate baza doar pe automobil, iar atâta timp cât prioritizăm automobilul celelalte moduri de a ajunge dintr-un loc în altul vor avea de suferit.

Lorena Axinte
Lorena Axinte

Ca si in Berlin, in Budapesta conducerea orasului s-a mobilizat si a colaborat cu clubul ciclistilor – o organizatie destul de mare si activa, pentru a crea piste de bicicleta temporare. A fost o evolutie socanta pentru ca pistele au fost realizate in timp record pe cele mai importante artere unde nimeni nu isi imagina ca asa ceva este posibil. Practic o banda intreaga a fost tranformata in pista + buffer. Deocamdata se presupune ca vor ramane pana in septembrie, insa primarul a anuntat ca ar dori sa le transforme in piste permanente. In weekend pistele sunt foarte populare, atragand… Citește mai mult »

Cosmin Pojoranu
Cosmin Pojoranu

Eu sunt, pe rând, șofer, biciclist și pieton. Am crescut în București deplasându-mă cu tramvaie, autobuze, metrou. Aș zice că mă pasionează subiectul transport urban, măcar așa, ca hobby. Mă gândesc s-o dăm în concrete. Treaba funcționează pe principiul cerere și ofertă (sigur, simplific). Oare e cererea de transport alternativ prea mică, prea firavă, prea puțin coagulată? E an electoral, prilej bun de a pune presiune pe doamna Primărie, disperată de voturi. Văzusem ieri pe Facebook la Irina Zamfi că doamn Firea zicea chiar ieri că vrea să facă 50km de piste. Zicea că finalizează 8km de pistă spre Pipera.… Citește mai mult »

Cosmin Pojoranu
Cosmin Pojoranu

Da, e un mix de măsuri care trebuie să vină concomitent și de la public, și de la privat. Inclusiv la corporație, hai să facem carpooling, ride-sharing pe bune.

Orice dungă trasă pe asflat are un cost pentru PMB și trebuie cuprinsă într-un buget, chiar și acele piste temporare.

De asemenea, aștept cu nerăbdare 30 iunie, data declarată de Ministerul Transporturilor ca fiind cea oficială în care va fi gata miticul metrou din Dr. Taberei.

Ștefan Ghenciulescu
Ștefan Ghenciulescu

Mă bucur să ne vedem la 5. 🙂

Andrei
Andrei

Soluția pentru a renunța la mașinile personale este oferirea de alternative. În opinia mea, nu bicicletele sunt prima alternativă, ci transportul în comun. Bandă specială pentru acestea, astfel încât să funcționeze după orar, fara să fie stânjenit de trafic. Sigur că o astfel de măsură va face ca restul traficului să fie și mai aglomerat dar ideea este că orașul este al oamenilor și nu al mașinilor. Trebuie soluții că oamenii să ajungă unde au nevoie. Bicicletele și mersul pe jos vin pe locul doi și trei că alternative. Singura mare problemă a acestei soluții este că șoferii vor fi… Citește mai mult »

Cosmin Pojoranu
Cosmin Pojoranu

Total de acord. Vorbeam și cu Ștefan mai jos și ziceam că de fapt e un mix de soluții care se pot lua în paralel. Așa cum nu pot stârpi de tot corupția 😛 nici de mașini nu poți scăpa total, dar le poți reduce numărul. Da, prioritizezi STB-ul dacă ești Primărie. Singura măsură din mandatul actualului primar a fost tencuirea liniilor de tramvai cu acele garduri, care chiar funcționează, adică la ore de vârf tramvaiul 1 se descurcă mult mai bine decât mașina pe bucata Victoriei – Piața Sudului de pildă. Da, nu mai începe toată lumea munca la… Citește mai mult »

Maria Duda
Maria Duda

Salut si felicitări pentru scoaterea la discuții a străzii, traficului și a rolului nostru cel de toate zilele. Vrem să contribuim cu un document pentru discuția de după-amiază, ghidul pe care l-am alcătuit pentru o stradă – spațiu comun mai incluziv si pregătit pentru normalitatea de după starea de urgență. A contribuit și Amais cu know-how și latura tech de adaptare pentru lectură de ecran. Sperăm să fie folositor: l-am gândit sub formă de cartonașe explicative și ilustrate ca bază de discuții pentru GIC-uri și organziații comunitare, in vederea prioritizărilor și negocierilor variantelor de propuneri si proiecte ce pot să… Citește mai mult »

Maria Duda
Maria Duda

Da, împreună țintim coalizarea mai multor grupuri cu intenții similare – să avem masă critică la înaintarea cererilor similare. Să formăm și un model de abordare al problemei, precedente, și o rețea de spații activate în felul acesta, și gestionate de fiecare grup în parte. Până atunci, trebuie să dăm corp primelor întâlniri.

Cosmin Pojoranu
Cosmin Pojoranu

Superb! Mi-ar plăcea să pot contribui și eu cu ONG-ul în care activez, pe nume Funky Citizens. Și am impresia că mai pot aduce oameni în barcă. Dacă e ceva ce putem face (măcar disemina în primă fază), do tell.

Maria Duda
Maria Duda

Complet de acord.

Cosmin Popan
Cosmin Popan

Poate că una dintre cele mai bune vești în perioada asta nefastă este că trăim în orașe în care, în sfârșit, auzim păsări cântând, respirăm aer curat, traficul a scăzut substanțial, dacă nu chiar a dispărut cu desăvârșire, iar mersul pe jos și pe bicicletă au explodat. În Marea Britanie, unde locuiesc, străzile pustii și zilele întregi de inactivitate au scos oamenii din case, pe biciclete sau pe jos, mai mult decât oricând în istoria noastră recentă. În unele zone ale țării, procentul deplasărilor pe jos și cu bicicleta a crescut cu 70%. În Manchester, orașul meu adoptiv, traficul a… Citește mai mult »

Ștefan Ghenciulescu
Ștefan Ghenciulescu

Problema majoră nu e tehnică sau economică, ci lipsa de voință: păolitică, evident, dar și socială. Primarii fac și ei chestii, dacă li se cere. Ori, majoritatea societății românești urbane privilegiază mașina, lcoul de aprcare etc. căreia îi sacrifică totul. Nu toți, însă, deci trebuie să cerem aceste măsuri nu drept ceva exotic, hipsteresc, ci ca niște drepturi firești.

Liviu Bărbulescu

Unde mi se pare un decalaj este fix chestia asta, că imaginea generală în societate este că infrastructura pentru biciclete și pentru pietoni este o fiță hipsterească.

Mi se pare că măsurile de care este nevoie pentru a atinge niște lucrui pe care toată lumea le dorește au un PR destul de prost…

Cosmin Pojoranu
Cosmin Pojoranu

Ștefan, de acord, chiar dacă e deprimantă perspectiva ta. Dar nici nu vreau să ne resemnăm. Ce se poate face, totuși, concret? Cum ne convingem vecinii, prietenii, cunoștințele, rudele că traficul e o problemă? Ca apoi să ceară și ei de la primărie, altfel spus să creezi cererea ca să vină și oferta. Da, dacă e să înceapă un război mondial în București, apăi de la locuri de parcare o să fie clar. Ceea ce îmi amintește de faptul că tot orașul e o mare parcare. Ce facem cu milioanele de mașini, le îngropăm? Înțeleg că pe Decebal se face… Citește mai mult »

Maria Duda
Maria Duda

Ceea ce am observat noi la #Bucureștiiîndetalii e că, deși gâtuit, ocupat, teritorializat, carosabilul de acum funcționează la capacitate redusă de obicei pe un fir, cu claxoane și negocieri de mici dimensiuni teritoriale și mare amplitudine sonoră. Tot acel spațiu blocat static de mașini și obstacole – acela trebuie reorganizat și taxat: se pot face parcări la bordură și lăsa și spații pietonale, ies si spații de parklet și de grădini și de pubele, care să nu mai obstrucționeze pe nimeni. iar viteza de tranzit de acum, care e oricum de 15-24km/h, e fix cea care e utilă pentru a… Citește mai mult »

Maria Duda
Maria Duda

Este util un zoom? Moderat, evident

Ștefan Ghenciulescu
Ștefan Ghenciulescu

Problema e că va fi foarte greu să convingi lumea să ia transportul în comun în următorii ani. Ecologia, în general, va deveni o temă nepopulară. Deja văd propuneri serioase pentru a renunța la densitate, pentru a avea „fiecare grădina lui” etc. Mie mi-e teamă că virusul ne va da înapoi în lucruri esențiale, nu ne va duce înainte.

Cosmin Pojoranu
Cosmin Pojoranu

E o temere legitimă, e și o chestie de optică însă. Uite, pe zona de digitalizare ne-a dat înainte, ne-a forțat să ne mutăm în digital. Virusul probabil că va fi „contained” în doi ani, să zicem că apare un vaccin și că ne imunizăm în masă. Sechelele însă vor rămâne, probabil că va exista o precauție sănătoasă față de aglomerări (căci na, pot apărea alte microorganisme buclucașe oricând). Unii se conving să ia transportul în comun din lipsă de alte alternative. Încă e mentalitatea aia cu „bogat/sărac” – cine are mașină, e bogat, cine nu, merge cu STB-ul. Iar… Citește mai mult »

Tudor Chira
Tudor Chira

Eu voi strânge în perioada asta informații despre cum se face un studiu al vieții publice și voi ieși după 15 mai în parcuri și pe străzi să văd cum folosesc bucureștenii aceste spații după carantină, în vreme de pandemie. Sper ca insight-urile să ne spună ce e potrivit să facem și să propunem autorităților mai departe. Am trimis de curând o cerere către PMB să îmi trimită raportul de trafic de la instalarea acelui counter de biciclete de pe Calea Victoriei (zona Cercul Militar), iarăși, și datele de acolo ar putea ajuta.

Liviu Bărbulescu

din căte știi acel counter funționează corect? mă mai uit din când în când, când mai am drum prin Bucruești, la cifrele afișate pe el, și par destul de aleatorii…

Cosmin Pojoranu
Cosmin Pojoranu

Da, cred că ar fi mișto să ne aliem, mi-ar plăcea să pot contribui cumva.

Ref. la reply to comments, la mine apare un buton de „răspunde”, sunt pe browser-ul Chrome, nu știu dacă ajută aceste indicii pentru debugging.

Cosmin Popan
Cosmin Popan

Salut, Todor, foarte bună idee! Cred că ar trebui să iei legătura cu cercetători de la Antropologie, SNSPA. Ți-ar fi de mare ajutor o discuție cu ei!

Tudor Chira
Tudor Chira

Din păcate nu am opțiunea de a da reply la comment. Va fi un studiu pe modelul celor de la Gehl People, un birou de arhitectură și cercetare urbană recunoscut în domeniu. Au lăsat destule resurse cât să pot reproduce metodologia unui studiu care să acopere ce mă interesează. Sunt deja în contact cu Maria și echipa BAZA și poate vom reuși să colaborăm și pe acest studiu. Eu îl pregăteam dinainte de pandemie pentru proiectul meu de revitalizare pentru Calea Victoriei, iar acum doar voi deturna puțin scopul și voi încerca să aflu niște răspunsuri valabile la nivelul întregului… Citește mai mult »

Ștefan Ghenciulescu
Ștefan Ghenciulescu

Cosmin, eu incerc sa fiu pesimist-pozitiv. 🙂 Vad ca am sters comentariul din greseala, asa ca revin: As propune o gradare a pedepselor, integrata cu o gradare a masurilor. Adica: – reducerea din nou a tarifelor de parcare, ca sa tragi lumea. – in contrapartida, amendarea zdravana a celor car eaprcheaza ilegal la pan la l300 sau 500 metri de un parcaj public. – iarasi, amendarea in cazurile absolut inadmisible: bocare total trottuiar, blocare trecere de pietoni. – latirea la 1,50 m a zonelot libere obligatorii pe trotuar, pe unde trec parinti cu carucioare sau persoane cu dizabilitati. – toleranta… Citește mai mult »

Cosmin Pojoranu
Cosmin Pojoranu

Eu oscilez între pesimism și „hai că se poate”. De acord ca te poti juca cu cuantumul amenzilor. Sincer, cele de centru mi se par decente, vorbim totusi de centrul orasului, 10 lei pe ora e OK. Poate ar fi binevenite niste zone de drop-off, pentru cei care au de stat max 5 minute, te duci, iei ceva, pleci. Ca multe dintre drumuri de fapt asa sunt. Dar deja intram in detalii poate prea avansate. Păi, candidezi? Te votăm? 🙂 Acum serios, cum putem să facilităm colaborarea între autoritățile locale și cetățeni, când standardul s-a dus jos de tot, de… Citește mai mult »

Ștefan Ghenciulescu
Ștefan Ghenciulescu

Da, a propos de ce zice Tudor, nu am nici eu posibilitatea de a raspunde direct la comment. Macar postarile proprii se pot edita?

Ștefan Ghenciulescu
Ștefan Ghenciulescu

Sunt membru! Prin familie. Trebuie sa gasesc contul 🙂

Cosmin Popan
Cosmin Popan

Am citit contribuțiile de până acum și mi se par toate foarte interesante și pertinente. Vreau să subliniez, totuși, un lucru important, care pare că se pierde mereu din vedere în discuții de genul acesta, care ajung să se focuseze pe trafic și, implicit, pe dependența de automobil ca și cum astea ar fi ceva de sine stătătoare, care funcționează într-un vid. Și apare, implicit, ideea că dacă facem o inginerie de trafic, am rezolvat congestia. Vorbim însă aici de mobilități urbane, care implică mai mult decât intenții individuale de deplasare din A în B, mai mult decât infrastructura și… Citește mai mult »

Cosmin Pojoranu
Cosmin Pojoranu

Are sens ce spui, Cosmin. Practic – să analizăm și obiceiurile de consum. Dacă ai de cărat, iei mașina. Te duci la hypermarket, care niciodată nu e prea aproape, nu? Ai putea să mergi la Mega, care e mai aproape, la Shop&Go. Dar o vei face mai des, probabil. E doar un exemplu în situația de aprovizionare. Eu unul cât am stat în Barcelona (un an) m-am super bucurat de transportul lor public care funcționa. Nu mai văzusem așa ceva :)) Cred că de două ori am luat taxiul. Era și scump, aveai și alternativa night bus-ului care venea din… Citește mai mult »

Cosmin Popan
Cosmin Popan

Mă gândesc la deplasările zilnice ca parte a unui sistem de mobilitate, nu doar ca transport, unde atenția nu e axată exclusiv pe infrastructura de străzi și cum o inginerim ca să maximizăm timpi de deplasare. De asta am făcut și în primul comentariu referire la creștere economică. Mobilitatea urbană e echivalată azi, cam peste tot, cu orașe funcționale, unde fluxul ăsta nu trebuie întrerupt și nicidecum chestionat. Ori, cum spunea cineva prin comentarii și prin ceva materiale link-uite, spațiul orașelor e și de joacă, și de socializare. Cred că hint-urile nu sunt neapărat în literaturi de specialite și ghiduri… Citește mai mult »

diana otelea
diana otelea

Ce parere aveti despre car sharing si beneficiile lui in dezvoltarea unui oras smart, reducerea tarficului si a poluarii.