Cum se pot îmbunătăți condițiile de trai pentru românii care muncesc sezonier în străinătate?

28/04/2020

Lectură de < 1 minut

Milioane de români lucrează în străinătate, extrem de mulți în job-uri sezoniere foarte dificile în agricultură. Aceștia sunt unii dintre cei mai săraci români și nu de puține ori sunt vulnerabili în fața patronilor și a rețelelor de intermediari care le promit condiții bune de lucru.

Vrem să înțelegem mai bine situația acestor muncitori. Spune-ne perspectiva ta.

Trebui să te Autentifici ca să poți contribui.
  Abonează-te la discuție  
cel mai nou cel mai vechi
Anunță-mă de
Marius Hanganu
Marius Hanganu

Salut! Trebuie să diferențiem puțin muncitorii sezonieri în Germania: a) sunt românii care vin de 5, 10 sau chiar de mai bine de 15 ani sa ajute la cules. Unele ferme nici nu mai au nevoie să mai apeleze la firmele intermediare, deoarece românii aduc cu ei pe verișor, prieteni, cunoștințe. b) avem de-a face cu acel grup defavorizat (săracii săracilor) pe care-l vedem acum coborând din avioane și care într-o mare măsură nu au mai fost la scos de sparanghel sau în agricultură în Europa de Vest. În ultimii ani a început și în Germania să apară un fenomen… Citește mai mult »

Marius Hanganu
Marius Hanganu

Proiectul nostru de consiliere, ca de altfel și sindicatele partenere au sensibilizat în nenumărate rânduri neregulile care se petrec sub ochii autorităților. Faire Mobilität rămâne mai departe activ și aduce la cunoștință autorităților germane următoarele: 🚩 Lipsa cunoștințelor de limbă și a drepturilor muncitorilor sezonieri îi fac pe aceștia dependenți total de angajator. Mai ales când persoanele sunt analfabeți funcționali. De aceea cerem autorităților să facă posibil ca muncitorii străini să intre în posesia informațiilor despre drepturile lor, iar aceasta în limba lor maternă. În același timp dorim să facă posibil consilierilor de la Faire Mobilität și de la sindicate… Citește mai mult »

Georgiana Bere
Georgiana Bere

În opinia mea, cea mai mare problemă este lipsa de reprezentare a acestor oameni, nu doar în Germania, ci în fiecare tară în care lucrează, precum și la nivel european. Fiind emigranți, nimeni nu se simte responsabil să le reprezinte interesele. Ei înșiși chiar dacă ar vrea nu pot pentru că nu vorbesc limba. Și oricum, presupun că e greu să își găsească putere de mobilizare după 10 ore de muncă. În Germania, de exemplu, majoritatea muncitorilor sunt organizați în sindicate. Nu și cei sezonieri. Caracterul temporar al muncii sezoniere îi face reticenți la asocieri. În opinia mea însă asta… Citește mai mult »

Delia Dancia
Delia Dancia

Subscriu celor spuse de Marius. La întrebarea “ce facem cu cei care sunt analfabeți sau analfabeți funcționali?” personal am un răspuns simplu, pe care l-am comunicat nu numai odată: videoclipuri scurte (30 de secunde) cu informații la fel de scrurte și la obiect. Probabil că ar dura puțin până s-ar face cunoscut ca și format, dar odată consacrat, părerea mea este că ar funcționa destul de bine. În afară de asta, informarea trebuie făcută la fel de mult și minuțios și în România. Oamenii stau mult pe rețele de socializare, unde oricine poate da sfaturi. Acele sfaturi includ de multe… Citește mai mult »

Delia Dancia
Delia Dancia

…cu atât mai lesne este găsirea de doritori.
(am apăsat butonul “contribuie”, așa că mi s-a trunchiat comentariul inițial)

Rămân la părerea că informarea trebuie făcută atât în România cât și în Germania, precum și că autoritățile ambelor țări trebuiesc sensibilizare în ceea ce privește metodele de recrutare a muncitorilor.

Discutăm aici de agricultură, însă aceasta nu este din păcate singura piață unde oamenii sunt atrași prin promisiuni și oferte mincinoase.