fbpx

    Cum să propui un subiect sau o temă

    30/06/2020

    Lectură de 2 minute
    Jurnalismul nostru nu este un scop în sine, ci un instrument cu care navigăm prin realitate, pe care-l împărtășim cu tine. Nu le știm pe toate, uneori nu știm nimic. De aceea, vrem să construim o comunitate bazată pe schimb de cunoaștere, în care experiența ta este foarte valoroasă.

    Explorăm viața prin lentile multiple, așa cum se întâmplă ea în afara jurnalelor de știri. Asta pentru că, dincolo de știri false și manipulare, excesul de informație este unul dintre pericolele nevăzute care ne obosește, ne alimentează cinismul și ne consumă timpul limitat. De aceea, publicăm rar și numai despre problemele fundamentale care ne influențează viața.

    La Inclusiv, ne specializăm în jurnalism constructiv. Asta înseamnă să căutăm care sunt lucrurile care ne aduc împreună, nu ce ne dezbină și să vorbim și despre soluții, nu doar despre probleme. 

    Jurnalismul constructiv poate mișca lucrurile într-o nouă direcție, un pas mai aproape de schimbare, în primul rând la nivel personal. De aceea punem accent pe înțelegerea problemelor și identificarea soluțiilor care se testează, în loc de senzațional, de războaie declarative sau căutarea, judecarea și condamnarea publică a unor funcționari efemeri. Pentru că știrile trec, dar problemele rămân.

    Ne concentrăm pe subiecte referitoare la mecanismele de multe ori invizibile care determină cum ne trăim viețile în fiecare zi și ce se poate face pentru îmbunătățirea lor (mai multe despre principiile care ne ghidează).

    Primim frecvent propuneri de subiecte de la potențiali colaboratori, cititori, membri, oameni interesați. Înainte să ne trimiți o propunere, asigură-te că ai răspuns la câteva întrebări de bază (suntem puțini și avem multă treabă).

    Dacă nu ai treabă cu jurnalismul, dar crezi că ai dat peste ceva interesant, încearcă să răspunzi la următoarele întrebări:

    • Cum ai descrie tema/subiectul/problema/soluția într-o discuție de 1 minut cu mama ta (poți chiar să te cronometrezi)?
    • Cum se potrivește propunerea ta cu conceptul de jurnalism constructiv?

    Dacă ești jurnalist sau te pasionează un subiect și vrei să scrii chiar tu despre el, răspunde și la următoarele întrebări:

    • Cum răspunde la nevoile comunității Inclusiv?
    • Ce poveste spune despre mecanismele societății?
    • Ce soluții există la problema respectivă?
    • Cine sunt experții pe care-i putem aborda?
    • Ce studii/ cercetări/ analize/ rapoarte/ publicații aprofundează problema și/sau soluțiile?

     

    De asemenea, e util să bifezi următoarele criterii, pentru o propunere completă:

    Temă – universul din care provine ideea (e un concept larg, care poate îngloba extrem de multe povești – de exemplu, încălzirea globală)

    Subiect –  felia din univers pe care vrei s-o explorezi (e o bucată care poate deveni o poveste de sine stătătoare sub umbrela mai mare a  temei – de exemplu, impactul deșertificării din Sudul României asupra micilor agricultori)

    Unghi de abordare – cum intenționezi să ataci felia din univers  (care este perspectiva din care analizezi subiectul, pe ce fir construiești narațiunea)

    Plan de documentare – durata, resursele, documentele, oamenii cu care vrei să discuți etc.

    Titlu de lucruo propoziție sugestivă care să descrie demersul jurnalistic/ipoteza de lucru

    Ne poți scrie întotdeauna la comunitate@inclusiv.ro sau în formularul de propuneri din Newsroom.