fbpx

Trenul urban și tramvaiele – viitorul mobilității în Capitală

28/09/2020

Lectură de 21 minute
Știm cu toții că Bucureștiul e sufocat de mașini. Demolăm jumate de oraș ca să facem loc pentru toate mașinile, sau căutăm soluții de mobilitate mai departe de mașina personală?

În orele de vârf, o garnitură de Metrou sau de Tren Urban poate să înlocuiască până la 1.815 mașini. Ideea nu e nouă, și nici nu suntem primii care vorbim de ea.

Bucureștiul a moștenit din comunism o infrastructură destul de bogată care lega platformele industriale între ele și cu cartierele. Cu voință politică, presiune publică și ceva investiții făcute cu cap, am putea avea într-un timp scurt o alternativă viabilă pentru mobilitatea bucureștenilor.

Mulțumim că ne citești.

Abonează-te la newsletter.

Modernizarea rețelei de tramvai și trenul urban sunt soluții de bun simț și de viitor. Nu sunt ultra costisitoare, mai ales pentru un oraș cu puterea economică a Bucureștiului, și sunt genul de proiecte sustenabile, de dezvoltare durabilă, pentru care este ușor de atras cofinanțări.

Evident nicio măsură, de una singură, nu o să rezolve o problemă așa de complexă cum e traficul, dar, cu siguranță, orașul nu se va debloca dacă mergem toți cu mașina în continuare și ne plângem de trafic.

Susține poveștile care ne ajută să înțelegem lumea în care trăim

Nu știm dacă vom mai exista în 2021. Însă până atunci facem tot ce putem ca să-ți aducem poveștile în care credem, poveștile de care avem nevoie ca să mergem mai departe. 

În acest moment, avem o echipă minusculă care operează cu 3.000€/lună. Ca să avem o redacție funcțională și sustenabilă, ne-ar trebui cel puțin 10.000€/lună. În cel mai bun moment al nostru, bugetul a fost de 8.500€/lună. 

Munca noastră a fost fondată și este susținută financiar exclusiv prin contribuția ta și a altor cititori, pentru că am vrut să demonstrăm că un asemenea model poate funcționa și în România. Însă e extrem de greu, așa cum ne așteptam. Poți să ne susții explorările prin această lume mereu în schimbare începând cu doar 3€/lună.

Îți mulțumim că faci parte din comunitatea Inclusiv

Nu știm dacă vom mai exista în 2021. Însă până atunci, facem tot ce putem ca să-ți aducem poveștile în care credem, poveștile de care avem nevoie ca să mergem mai departe. 

În acest moment, avem o echipă minusculă care operează cu 3.000€/lună. Ca să avem o redacție funcțională și sustenabilă, ne-ar trebui cel puțin 10.000€/lună. În cel mai bun moment al nostru, bugetul a fost de 8.500€/lună. 

Munca noastră a fost fondată și este susținută financiar exclusiv prin contribuția ta și a altor cititori, pentru că am vrut să demonstrăm că un asemenea model poate funcționa și în România. Însă e extrem de greu, așa cum ne așteptam. Poți să ne susții explorările prin această lume mereu în schimbare invitându-i pe prietenii tăi să devină membri, începând cu doar 2€/lună.

Autorul