fbpx

    Verișorii insulari ai Americii

    13/09/2021

    Lectură de 10 minute
    Statele Întortocheate ale Americii - newsletter bilunar

    Când uraganele Irma și Maria au adus în 2017 Puerto Rico-ul pe televizoarele americanilor, mulți dintre aceștia au aflat abia atunci că portoricanii sunt cetățeni americani. Istoric după istoric s-a perindat prin studiouri predând crash courses despre trecutul colonial al Statelor Unite și încercând să explice telespectatorilor obișnuiți cu conceptul de țară-cetățean-graniță cu ce se mănâncă în secolul 21 un teritoriu asociat/dependent/neîncorporat/commonwealth. Nu sunt istoric și nu m-a chemat nimeni în platoul de filmare, dar mă înham și eu la o scurtă explicație.

    La ora actuală, America are cinci teritorii locuite permanent (plus câteva insulițe fără locuitori): Puerto Rico și Insulele Virgine Americane în Caraibe, Samoa Americană în Pacificul de Sud, și Guam și Insulele Mariane de Nord în Pacificul de Nord, însumând trei milioane de oameni. A preluat stăpânirea fiecăreia de la alte puteri coloniale acum mai bine de 100 de ani (cu excepția Marianelor, a căror asociere cu America e de dată mai recentă).

    Ce-i aia „teritoriu asociat“?

    După disoluția imperiilor europene a urmat o perioadă confuză în care unele teritorii și populații și-au obținut independența, altele au fost înglobate într-o țară deja formată, iar câteva (puține) au rămas într-un limbo administrativ – nici independente, nici total încorporate într-un alt stat.

    America a avut și ea, bineînțeles, ambiții coloniale, dar venind cam pe la spartul târgului și având și oareșce sensibilități anti-imperiale (fiind ea însăși o fostă colonie), nu s-a aruncat să integreze prea multe teritorii populate de ne-albi în propriul aparat de stat (Hawaii constituind o excepție notabilă de la această regulă). Ca urmare, în timp ce majoritatea fostelor posesiuni coloniale ale Marii Britanii, Franței, Spaniei, Portugaliei, Olandei, Belgiei, Germaniei, Danemarcei și Italiei sunt acum ori independente ori încorporate, majoritatea posesiunilor Americii au rămas cu statutul ambiguu de „teritorii asociate“.

    Pe scurt asta înseamnă următoarele:

    • Aceste teritorii nu sunt state americane.
    • Cetățenii lor sunt cetățeni americani, cu excepția samoanilor, al căror statut e încă disputat prin tribunale.
    • Constituția Statelor Unite nu se aplică automat și în întregime în teritorii. Cu toate astea, majoritatea legilor și reglementărilor federale sunt în vigoare acolo.
    • Cetățenii lor nu pot vota pentru președintele Americii în alegerile generale și fiecare teritoriu are doar un reprezentant în Camera Deputaților care nu poate vota în plen.

    Să le luăm pe rând, lăsând la urmă Puerto Rico-ul, singurul cu o populație de milioane de oameni, pentru că acolo sunt mai multe de spus.

    „Teritoriile asociate“ ale Americii din Pacific. Sursă: iStock

    Guam

    În aprilie 1898, guvernul american a somat Imperiul Spaniol să se retragă din Cuba, aflată la o aruncătură de băț de Florida. Spania a zis „¡No! “ și cele două țări s-au caftit vreme de două luni pe unde au apucat. Până la urmă marina americană a făcut diferența și Spania a cedat. A urmat semnarea Tratatului de la Paris, prin care Statele Unite intrau în posesia Puerto Rico-ului, Guam-ului și Filipinelor. (Cuba și-a dobândit independența, dar a fost silită să accepte amestecul lui Big Brother american în treburile ei interne și externe).
     
    Să dăm filmul un pic înapoi. În 1521, Ferdinand Magellan a călcat pe pământul Guam-ului (și i-a dat teritoriul numele de Insula Hoților), iar 40 de ani mai târziu, Spania s-a instalat cu tot cu cățel, purcel [Serios, spaniolii au introdus porcul în ecosistemul Guam-ului!], guvernator, garnizoană militară și preoți iezuiți. În 1898, au venit americanii, în 1941 japonezii (în aceeași operațiune ca cea de la Pearl Harbor) și apoi din nou americanii, trei ani mai târziu. Și acolo au rămas.
     
    Guam-ul are 167.000 de locuitori (cam cât Sibiul) și e mai aproape de Coreea de Nord decât de cel mai apropiat stat american, Hawaii. În 2013 și în 2017, nord-coreenii au amenințat că bombardează teritoriul dacă America continuă să-i enerveze. O treime din insulă se află în proprietatea armatei americane care are o bază navală și una aeriană și mai bine de 7.000 de soldați, plus familiile lor.

    Insulele Virgine Americane

    America a cumpărat câteva dintre Insulele Virgine (numite așa de Cel-Care-A-Dat-Tot-Felul-De-Nume-Șugubețe-În-America, Cristofor Columb) de la Danemarca în 1917 pentru 25 de milioane de dolari. (Cu 50 de ani înainte, America cumpărase Alaska de la ruși pentru 7,2 milioane de dolari). Americanii puseseră ochii pe insule din motive strategice, ei pregătindu-se la acea vreme să intre în Primul Război Mondial.
     
    În 1944, Statele Unite au cumpărat încă o insulă din apropiere, Insula Apei, pentru $10.000. În 1996, insula a fost adăugată oficial Insulelor Virgine Americane. Localnicii spun că e „ultima virgină“.
     
    Oficial, Ministerul de Interne american deține autoritate asupra insulelor. Industria de bază este, bineînțeles, turismul, insulele fiind frecventate de către multe vase de croazieră. Produsele distileriei Cruzan Rum sunt cunoscute în toată lumea. Jucătorul de baschet Tim Duncan de la San Antonio Spurs s-a născut și a crescut în Insulele Virgine Americane. Alexander Hamilton (ăla din musical) a locuit mulți ani pe insula virgină St. Croix.
     
    În luna ianuarie a acestui an, deputata care reprezintă Insulele Virgine Americane în Congres, Stacey Plaskett (fostă Republicană, acum Democrată), a condus ostilitățile de impeachment al lui Trump (a doua tură). Plaskett, de profesie avocat, a fost lăudată pentru elocvența cu care a eviscerat comportamentul președintelui înainte, în timpul și imediat după invadarea Capitoliului.
     
    Insulele Virgine Americane au 107.000 locuitori (cam cât Drobeta Turnu Severin).

    Samoa Americană

    În cea de-a doua jumătate a secolului 20, insulele samoane au fost vizitate intens de către forțele navale ale puterilor coloniale. Trei dintre acestea, Marea Britanie, Germania și Statele Unite, au fost extrem de active în zonă și, către sfârșitul secolului, se îndreptau către conflict. S-au pus însă de-acord printr-o serie de tratate, în urma cărora Germania a rămas cu insulele din vest care acum formează statul suveran Samoa (independent din 1962), iar America a preluat controlul asupra insulelor din est. (Marea Britanie a renunțat la toate pretențiile samoane și a primit alte teritorii în Pacific și Africa).
     
    Spre deosebire de celelalte teritorii, Samoa Americană nu a primit cetățenia americană de la Congresul Statelor Unite. Ca urmare, samoezii au un statut ciudat – nici cetățeni americani, nici străini. Americanii folosesc cuvântul „nationals“ pentru a se referi la ei, însă conotațiile juridice ale acestui termen sunt și acum disputate la tribunal. Cea mai recentă salvă a fost trasă acum trei luni. Deocamdată samoezii americani rămân ne-cetățeni, deși se bucură de unele drepturi inaccesibile altor non-cetățeni, cum ar fi dreptul de a muta pe teritoriul Statelor Unite oricând vor ei. Samoa Americană are puțin peste 55.000 de locuitori (cam cât Mediașul).

    Insulele Virgine Americane [Sursă: Alex Perez pe Unsplash]

    Insulele Mariane de Nord

    Cel mai tânăr teritoriu american, Insulele Mariane de Nord, a fost ocupat de către Statele Unite în 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Înainte de asta, fuseseră sub controlul Spaniei imperiale, Germaniei și Japoniei. După război, americanii au rămas pe cele 14 insule mariane, mai întâi ca administrator sub tutela ONU și apoi ca suzeran.

    Marianele au aproape același număr de locuitori ca și Samoa Americană. Au și o echipă „națională“ de fotbal, care joacă cu alte națiuni mici din 1998. Conform clasamentului Elo, echipa Marianelor este în prezent pe penultimul loc în lume (din 239 de echipe), surclasând doar echipa statului Palau.

    Puerto Rico

    Și-am ajuns și la miezul dilemei „teritoriilor asociate“: Puerto Rico. Cu o populație de peste 2.7 milioane de oameni, diaspore importante în America continentală și o cultură hispanică extrem de influentă (Despacito, anyone?), Puerto Rico amintește permanent Statelor Unite că încă nu și-au rezolvat problema colonială.

    Insula a fost confiscată de la spanioli în 1898, împreună cu Guam-ul și Filipinele. Trei ani mai târziu, la Curtea Supremă a Statelor Unite au început să ajungă o mulțime de procese care se învârteau toate în jurul chestiunii drepturilor constituționale ale portoricanilor și ale celorlalți „asociați“. Acest șir de procese sunt cunoscute acum sub numele de „Cazurile Insulare“, iar principalul lor efect a fost crearea doctrinei „încorporării teritoriale“: în teritoriile ne-încorporate (adică care nu sunt pe cale să se transforme în state, cum a fost cazul Alaskăi și Hawaii-ului) Constituția Statelor Unite nu se aplică în totalitate.

    Chiar și la acea dată, deciziile care au dus la această concluzie au fost extrem de controversate (aproape toate fiind luate cu o majoritate de 5 la 4). În ziua de azi, „Cazurile Insulare“ sunt considerate de mulți a fi remanențe ale erei colonialiste care nu ar mai trebui să fie băgate în seamă de niciun politician sau judecător.

    Deși portoricanii sunt cetățeni americani din 1917, iar teritoriul are o constituție proprie din 1952, statutul Puerto Rico-ului este încă intens dezbătut și pe insulă și în Statele Unite.

    Portoricanii sunt chemați la referendum tot la câțiva ani, dar nu reușesc să schimbe status quo-ul.

    Ce vor portoricanii?

    Congresul Statelor Unite este șeful Puerto Rico-ului și numai un vot al acestuia i-ar putea aduce teritoriului independența sau calitatea de cel de-al 51-lea stat american. Începând însă din 1967, portoricanii sunt chemați tot la câțiva ani să voteze în referendumuri consultative (ca acela al lui Băsescu cu 300 de parlamentari) în care sunt întrebați dacă vor: a) să fie independenți, b) să fie stat american sau c) să mențină status quo-ul. Șase plebiscite au fost organizate până acum, aproape toate încheindu-se în coadă de pește. (Când s-au prezentat la vot sub un sfert din numărul cetățenilor cu drept de vot, când a câștigat opțiunea „Niciuna de mai sus“ și tot așa).        
     
    L-am întrebat ce vor portoricanii pe Harry Franqui-Rivera, profesor de istorie la Bloomfield College în New Jersey specializat pe Puerto Rico și restul Caraibelor. Mi-a spus că știe ce nu vor portoricanii și anume independența.
     
    „Într-un an bun, vei avea vreo 10, 15 la sută din populație în favoarea independenței. Mai bine de 80% din populație vor ori menținerea status quo-ului or statalitate. Niciunul dintre aceștia nu sunt dispuși să renunțe la cetățenia americană“ spune Franqui-Rivera.
     
    Dacă vocile pro-independență au existat în Puerto Rico încă de la începutul ocupației americane, ajungându-se chiar și la violențe de stradă, bombe și tentative de asasinat în anii ’30, ’40 și ’50 (inclusiv o încercare din partea naționaliștilor portoricani de a-l ucide pe președintele Harry Truman în 1950), în zilele noastre „suveraniștii“ nu se mai pot baza nici măcar pe sprijinul necondiționat al disaporei din orașele mari americane. (E bine-cunoscut fenomenul disaporelor radicale care militează pentru rezistența armată și pentru independența ținutului natal).
     
    „Pe vremuri portoricanii din diaspora din Chicago, New York erau pro-independență. Forțele Armate pentru Eliberarea Națională [o organizație naționalistă violentă] a fost creată în New York și a încercat fără succes exportarea revoluției în Puerto Rico – n-aveau legături solide cu oamenii de-acolo. În ultima vreme, însă, populația portoricană s-a dispersat peste tot în America și nu mai locuiește în majoritate în Chicago, New York și în alte orașe de pe Coasta de Est. Acele centre urbane ale disaporei și-au pierdut puterea politică. De ce? Pentru că se află în regiuni care votează oricum cu Democrații. Dacă Democrații nu sprijină independența și portoricanii de acolo vor să-i pedepsească nevotând cu ei, nu contează. Democrații oricum câștigă acele state. Contează însă portoricanii din Florida, din Georgia, din Virginia, unde s-a stabilit multă lume care a plecat din Puerto Rico după criza financiară din 2014. Iar aceia sprijină ori status quo-ul ori statalitatea“ explică istoricul.

    Politica internă a Americii

    Franqui-Rivera, el însuși veteran al armatei americane, spune că el ar fi mulțumit și cu independență și cu statalitate – „dar să fie un vot covârșitor în favoarea uneia, nu 51% la 49%, și să meargă majoritatea portoricanilor la vot“.

    Îi e greu să mai asculte placa stricată a „suveraniștilor“ care spun că un Puerto Rico integrat în Statele Unite ale Americii ar fi constant discriminat pe motive de limbă, catolicism și istorie recentă. „Argumentul acesta are niște limite. Dacă am fi stat, ne-ar fi alocate niște resurse prin lege. Am avea senatori și deputați conform legii, iar aceștia ar vota în Congres. Am fi un stat important, din cauza populației“ spune el.

    Dacă e greu de determinat ce vor portoricanii, se poate măcar afla ce vor americanii din cele 50 de state? „Pe America n-o mai interesează rezolvarea acestei probleme. Din momentul în care Războiul Rece a încetat, Puerto Rico n-a mai avut nicio relevanță. În cel de-al Doilea Război Mondial, a fost important din punct de vedere strategic. Apoi a venit Războiul Rece și revoluția cubaneză și America a încercat să scoată la înaintare Puerto Rico-ul ca un exemplu de decolonizare pașnică. Dar după ce a dispărut Uniunea Sovietică, s-a dus și aia“.

    „Acum, de partea Republicanilor, avem niște lideri Latino care consideră că ar avea șanse să ia votul portorican. De partea Democraților, grupurile de presiune portoricane militau doar pentru independență și blocaseră discuția în punctul acela. Acum, mulți Democrați realizează că dacă Puerto Rico devine un stat, ei ar căpăta un avantaj în Congres. Deși nici aia nu-i clar. Eu am crescut în Puerto Rico și le spun des prietenilor mei de la universitate: ‘Ar trebui să mai ieșiți din bula voastră!’ Câteodată zic așa, ca o hiperbolă: Dacă Democrații le-ar oferi portoricanilor un milion de dolari pe familie ca să voteze cu ei, tot ce trebuie să facă Republicanii este să le spună ‘Da, dar ăștia sunt în favoarea avortului. Și vor să dea drepturi homosexualilor!’ și portoricanii ar vota cu Republicanii. Unii zic că acest conservatorism ale portoricanilor a fost impus de către americani. Nu, noi eram un popor ultra-catolic și conservator și înainte de a veni americanii. S-au mai schimbat un pic lucrurile, dar și acum am fi similari unui stat din Sudul Americii“ spune Franqui-Rivera. 

    Știai că?

    • Insulele Marshall, Micronezia și Palau sunt legate de Statele Unite printr-un tratat care permite cetățenilor lor accesul la unele programe federale americane (diminuarea dezastrelor naturale, educație, poștă, aviație, telecomunicații, etc.), plus rezidență și permis de muncă în America. Statele Unite sunt responsabile cu apărarea insulelor.
    • America are un singur teritoriu încorporat – insula Palmyra, la sud de Hawaii. Între 1900 și 1959, Palmyra a făcut parte din teritoriul încorporat Hawaii. Când Hawaii a fost făcut stat, Palmyra a fost lăsată pe dinafară. Stă și-acuma așa, în Oceanul Pacific și e vizitată din când în când de o mână de oameni de știință. Pentru că insula e încorporată, Constituția Statelor Unite se aplică în întregime pe teritoriul său.
    • Cum ziceam mai sus, în 1898, Statele Unite au preluat controlul Filipinelor. Aproape imediat, revoluționarii filipinezi, care luptaseră ani de zile împotriva Spaniei, au intrat în conflict cu noii stăpânitori. Americanii au câștigat războiul de uzură, dar au promis că Filipinele își vor căpăta până la urmă independența. Acest lucru trebuia să se întâmple în 1944, dar cel de-al Doilea Război Mondial a adus cu el ocupația japoneză. S-a întâmplat până la urmă în 1946, când America a renunțat la cel mai populat teritoriu pe care îl anexase vreodată.
    • În afară de Statele Unite, doar alte trei țări au „teritorii asociate“ la ora actuală: Norvegia (Insula Bouvet, nelocuită în prezent), Marea Britanie (Insulele Falkland, Gibraltar și altele) și Noua Zeelandă (Insulele Cook, Niue și Tokelau). Gradul de control pe care îl exercită țările-șefe asupra „asociaților“ diferă de la caz la caz.

    Viitorul sună bine

    • Mulțumesc că ai citit până aici. Sper că a fost interesant. „Statele Întortocheate ale Americii“ intră în sesiunea de toamnă. Va veni la tine în inbox odată pe lună, în ultima zi de luni. Newsletterul rămâne gratuit și va continua să depindă de word of mouth pentru a-și crește baza de abonați. Dacă vrei să-mi faci un pustiu de bine, pune, te rog, o ediție a newsletterului care ți-a plăcut (vezi lista mai jos) pe Facebook și alte rețele sociale și spune-le prietenilor că pot să se aboneze gratuit.
       
      Iată câteva dintre subiectele pe care le am acum în lucru:
      • Cum înarmează România cartelurile mexicane
      • Cum a adus „socialismul“ (Title IX) medalii olimpice Americii
      • Ce se învață în universitățile „sexo-marxiste“ americane (paradigma educațională a artelor liberale, corectitudine politică, cancel culture)
      • Cum sunt finanțate școlile americane și segregarea educațională
      • Aboliționismul carceral
      • Valurile de imigrare română în America
      • Este matematica rasistă?
      • Educația sexuală din școlile elementare progresiste
      • Ce scriau ziarele româno-americane la începutul secolului XX
      Mulțumesc și ne citim din nou în curând!
       
      Răzvan Sibii
      jurnalist
      Amherst, Massachusetts
    Share on email
    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on linkedin

    Statele Întortocheate ale Americii este un newsletter bilunar produs de colegul nostru Răzvan Sibii, jurnalist și prof de jurna în Amherst, Massachusetts, SUA. Poți să te înscrii la newsletterul lui aici

    Autorul

    Au contribuit